Напоследък, не само в големите градове, но и в малките населени места се наблюдават съоръжения за тренировка на открито. Това е прекрасно, трябва да се съгласите с нас.

Стрийт фитнесът бележи огромен интерес и сме сигурни, че скоро и Вие ще започнете да тренирате.

Уличният фитнес може да се ползва през всеки сезон, стига да имате мотивация.

Тренировките по всяко време на годината са страхотна инициатива както за поддържане на форма, така и за здраве. За съжаление, часовете могат да бъдат придружени от дискомфорт и дори да навредят на вашето здраве. Ние ви казваме как да се подготвите правилно за фитнес залата или за бягане, така че натоварването да е ефективно и да не причинява вреда.

Облекло за стрийт фитнес
Облеклото трябва да е специализирано, така че винаги трябва да разберете предварително под каква форма е най-добре да се справите с избрания вид натоварване. Оптимално е формата да не е прекалено тясна, но не и много свободна – качулки само ще пречат по време на тренировъчния процес. Освен това не трябва да купувате неща с декор като ципове и закопчалки, които могат случайно да се закачат за симулатора и да причинят нараняване.

Избор на качествно облекло за стрийт фитнес има в магзаин Point1. Въпреки че не всички купувачи реагират положително на натрапчивите продавачи (а ние ги разбираме добре), в спортен магазин с опитни специалисти, които познават асортимента, ще ви бъде много по-лесно да направите правилния избор. Освен това в повечето случаи те са по-добре разбиращи и знаят какво точно може да ви бъде полезно в тренировките.

Спортни обувки – маратонки
Изглежда, че няма нищо трудно в закупуването на маратонки, но не всеки разбира истинската заплаха за здравето при избора на грешни обувки. Особено ако решите да бягате на бягаща пътека. И без значение колко „спортно“ изглеждат маратонките, те наистина могат да увеличат риска от нараняване. Нека ги оставим за ежедневните визии и да изберем наистина правилните неща, които правилно разпределят натоварването върху краката. Изборът ще зависи и от естеството на натоварването: дали ще ходите на фитнес, джогинг или фитнес класове.

Трябва да разберете кои обувки са за фитнес, кои са чисто за бягане, кои са за лека атлетика. Не пестете пари, ако е скъпо. По-добре е да си купите добри маратонки, отколкото да се приберете по-късно и да плачете, че ви болят краката.

Облекло за бягане.
Изборът на дрехи за бягане ще зависи от това къде планирате да бягате – на улицата или във фитнеса. Оборудването за тренировки на открито също се избира въз основа на климата и времето на годината.

Като начало ще анализираме принципите за избор на спортен гардероб за летни улични бягания. Същата форма на облекло е подходяща и за занимания на бягаща пътека във фитнеса. На такъв спортист се препоръчва да закупи следните неща:

  1. Тениска и шорти. По-добре е да се даде предпочитание на продукти от спортна синтетика. Привържениците на естествените тъкани трябва да имат предвид, че формата трябва да се пере след всяко изпълнение, а тъканите, изработени от естествени материали, нямат достатъчна устойчивост на износване и при такава интензивна употреба няма да издържат дълго. Освен това облеклото от спортна синтетика премахва добре влагата, има хипоалергични свойства и има шевове, които не се трият при движение.
  2. Спортни горнища. Лека ветровка е необходима при дъждовно и хладно време. Добре е, ако има водоотблъскваща повърхност, както и зони за вентилация и отстраняване на влага на гърба. Препоръчваме да разгледате ветровки и спортни горнища в Point1.
  3. Спортни чорапи. Разликата между чорапите за бегачи е, че те са разделени на зони, всяка от които изпълнява свои собствени функции. По този начин зоната на контакт на стъпалото с повърхността има повишена устойчивост на износване, а тъканта в горната част на стъпалото осигурява вентилация поради малки дупки, разположени върху нея. Тези чорапи не са евтини, но ще издържат няколко пъти по-дълго от обикновено.
  4. Лента за глава. Необходимо е да се предпазят очите от изтичаща пот от челото. За слънчево време има вариация с козирка. Можете също да използвате обикновена бейзболна шапка за защита от слънцето.

Любопитно!

Според цветотерапията цветове като червено, жълто и оранжево могат да дадат енергия дори на неактивен човек. Но ако сте склонни да се потите повече, по-добре е да предпочетете тъмните нюанси, върху които мокрите петна са по-малко видими. Важно е да изберете спортна униформа разумно, като се вземат предвид характеристиките на извършените натоварвания. Движението трябва да носи удоволствие, а това е невъзможно без удобни и добре подбрани дрехи. А ако спортното облекло е и естетично и вече усещате красотата си в него, това ще бъде допълнителна гаранция, че няма да се откажете от целта си.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

The project is co-funded by EU through the Interreg-IPA CBC Republic of Bulgaria – Republic of North Macedonia Programme.
Този проект е съфинансиран от Европейския съюз чрез Interreg – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.
Овој проект е кофинансиран од Европската Унија преку Interreg- ИПА Програмата за прекугранична соработка меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија.