Днес, 12 ноември 2020 г. пред младежи на възраст от 7 до 19 години от Благоевград и Крива Паланка бе представен туристическия продукт, демонстриращ потенциалите за здравен и спортен туризъм на Североизточния регион на Република Северна Македония и Благоевградска област в Република България.

Туристическият продукт е резултат от инициативата на младежите от двете страни на границата, които взеха участие в петдневни уъркшопи на теми като здравен туризъм, спа и уелнес, здравна превенция и други. Тези събития бяха проведени в рамките на проект „Младежите от България и Македония заедно за туризма като здравна превенция”. Този продукт представлява цялостно предложение за здравен и уелнес туризъм и в двата региона. Младежите от България и младежите от Македония имаха възможност да вземат участие в представянето посредством виртуална конферентна връзка, с оглед спазване на ограниченията, наложени от компетентните здравни власти спрямо събранията на хора и забраните за трансгранични пътувания.

Проектът се изпълнява от Фондация Профилактика за здраве“ от Благоевград, Република България и Центъра за развитие на Североизточния регион за планиране на РС Македония, в рамките на програмата INTERREG – IPA ТГС на Европейския съюз за трансгранично сътрудничество между двете страни.

Една от целите на проекта е създаване на условия за здравна превенция и профилактика чрез изграждане на туристически съоръжения в гр. Крива Паланка и насърчаване на сътрудничеството на младите хора и хората с увреждания от двете страни на границата.

Като част от проекта на кея на Крива река в Крива паланка са изградени фитнес зона на открито и игрище за мини голф, а в Благоевград е създаден Център на Мрежа за здраве и туризъм, който ще предоставя безплатни здравни услуги за младите хора и хора с увреждания както от общините, така и от региона

Събитието бе отразено и в медиите в Република Северна Македония:

Отразяване в медиите в Северна Македония

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

The project is co-funded by EU through the Interreg-IPA CBC Republic of Bulgaria – Republic of North Macedonia Programme.
Този проект е съфинансиран от Европейския съюз чрез Interreg – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.
Овој проект е кофинансиран од Европската Унија преку Interreg- ИПА Програмата за прекугранична соработка меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија.