Създадена е първата приобщаваща фитнес зона на открито, на десния бряг на Крива река, в непосредствена близост до пистата за колоездене. Десетки устройства за упражнения на открито са монтирани на адаптирана, гумирана повърхност, а дейността се реализира с проекта „Младите хора от България и Македония заедно за туризъм като превенция на здравето“.

Крива Паланка получи нов градски приобщаващ кът за отдих и спорт за младите поколения. Социализацията на различни целеви групи, създаването на жизнени навици и правилното израстване и развитие са наша отговорност. В допълнение към тази фитнес зона, по течението на Крива река се инсталира и друг кът за отдих, където се изгражда игрище за мини голф, което ще обогати съдържанието за спорт и отдих на младежите от общината и всички посетители и туристи, каза кметът на Крива Паланка Борянцо Мичевски.

Проектът „Младежи от България и Македония заедно за туризъм като превенция на здравето“ се изпълнява от Центъра за развитие на Североизточния планински регион (СИПР) и Фондация „Профилактика за здраве“ от Република България, в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП между двете страни.

В допълнение към инфраструктурните дейности, проектът предвижда провеждането на спортни игри и състезания за младежи от Благоевград и Крива паланка, които се предвижда да бъдат установени като практика сред младите хора в пограничния регион.

Целта на проекта е да насърчи сътрудничеството между регионалните участници в областта на устойчивия туризъм, промоцията на здравето и създаването на център за здравни и туристически мрежи на деца и младежи и хора с увреждания.

Източник: https://iportal.mk/lokalno/postavena-inkluzivna-fitnes-zona-na-kejot-na-kriva-reka-postavena-inkluzivna-fitnes-zona-na-kejot-na-kriva-reka/

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

The project is co-funded by EU through the Interreg-IPA CBC Republic of Bulgaria – Republic of North Macedonia Programme.
Този проект е съфинансиран от Европейския съюз чрез Interreg – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.
Овој проект е кофинансиран од Европската Унија преку Interreg- ИПА Програмата за прекугранична соработка меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија.