Активирањето на процесите на согорување на маснотии бара не само ниски нивоа на инсулин, туку и низок лептин, според студијата објавена во 2018 година. Всушност, ова ја потврди идејата дека согорувањето на мастите започнува откако нема да јадете најмалку 6-8 часа.

Во исто време, физичкиот тренинг, со зголемување на искористеноста на гликозата, го намалува овој интервал. Покрај тоа, тие го зголемуваат отчукувањата на срцето (принудувајќи го телото да троши повеќе кислород) – и доведуваат до производство на адреналин, исто така поврзан со активирање на процесите на согорување на маснотии.

Што да се прави?
Механизмот на согорување на мастите е прилично едноставен – масното ткиво добива сигнал од телото, предизвикувајќи ослободување на слободни масни киселини во крвотокот, каде што се користат како извор на енергија за поддршка на метаболичките функции и потребите на одредени органи.

Меѓутоа, присуството на гликоза во крвта (а со тоа и производството на инсулин) го ограничува ослободувањето на слободните масни киселини од клетките. Едноставно, ако има храна во стомакот, телото ќе добие енергија од таа храна – и воопшто нема да ги согорува постоечките масти.

Авторите на горенаведената студија сугерираат дека за да се активираат процесите на согорување маснотии, телото мора да се префрли од метаболизам на гликоза на метаболизам на масти – наведувајќи ги ниските нивоа на лептин и инсулин во плазмата како клучни карактеристики на оваа состојба.

Дали инсулинот го блокира согорувањето на мастите?
Инсулинот е хормон произведен од телото за да користи јаглехидрати (гликоза или „шеќер“ во крвта). Обично се зголемува по јадење храна со јаглени хидрати, принудувајќи го телото или да користи калории за метаболички цели или да ги складира во масти.

Должина на прозорецот за јадење
Современата литература сè повеќе го користи терминот „прозорец за јадење“ – што значи вкупна должина на периодот во кој се консумира храна. Статистиката 4 сугерира дека овој параметар за повеќето луѓе е 15 часа – а во 50% од случаите дури и го надминува.

Со оглед на времето што му е потребно на телото да ја вари храната (до 3-5 часа во некои случаи), многу луѓе постојано се на режим на варење – и ретко доживуваат состојба во која нивото на лептин е минимално.

Што треба да се направи за согорување на мастите?
Редовниот физички тренинг е еден од најефикасните методи за започнување на процесите на согорување на маснотиите. Бидејќи оксидацијата на слободните масни киселини бара многу кислород, кардиото буквално му помага на телото да согорува масти.

Метаболичките податоци покажуваат дека се потребни 2,9 литри вдишан кислород за целосна оксидација на 1 кг маснотии за да се формираат 2,8 литри јаглерод диоксид и 1,1 литри вода.

Важноста на исхраната
И покрај придонесот на обуката за зголемување на потрошувачката на енергија, од каде доаѓа оваа енергија исто така игра улога. Ако јадете храна непосредно пред спортување, веројатно ќе ги согорите калориите од оваа храна, а не резервите на маснотии.

Теоријата на прозорецот за хранење и нејзиниот ефект врз метаболизмот ја поставува 5-тата хипотеза дека правилното функционирање на метаболизмот вклучува контролирање на периодите на јадење – и периодична апстиненција од него.

Ако некое лице јаде храна речиси деноноќно, тогаш неговото тело е исклучително ретко во природен режим на согорување калории – работи само за зголемување на резервите.


Процесот на префрлување од метаболизмот на јаглени хидрати на масти вклучува ниски нивоа на инсулин – како и ниски нивоа на лептин. Постигнувањето на оваа состојба бара и контрола на периодите на јадење и физички тренинг.

Консултирајте се со специјалист за да ги разјасните контраиндикациите.

Лептинот го посредува циклусот гликоза-масна киселина за да ја одржи хомеостазата на гликозата за време на гладување, извор
Физиолошки процес на губење маснотии, извор
Опасност од висок лептин и фактори кои ги намалуваат нивоата, извор
Кога да се јаде: Науката зад периодичното гладување, извор
Временски ограничена исхрана за превенција и третман на хронични метаболички болести, извор
Извор: https://zasporta.com/protsesut-na-izgaryane-na-maznini-kak-raboti-kakvo-tryabva-da-se-napravi-za-da-se-oturvete-ot-mazninite/

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

The project is co-funded by EU through the Interreg-IPA CBC Republic of Bulgaria – Republic of North Macedonia Programme.
Този проект е съфинансиран от Европейския съюз чрез Interreg – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.
Овој проект е кофинансиран од Европската Унија преку Interreg- ИПА Програмата за прекугранична соработка меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија.