За да бидете во добра форма, не е доволно да одите во теретана. Важно е да останете активни во текот на денот. Запомнете ги часовите по физика – телото што е во движење има тенденција да остане во движење. Но, овој закон функционира обратно – колку помалку се движите, толку повеќе не сакате да правите ништо. Најлесен начин да го избегнете ова е да го сакате планинарењето. Научивме колку калории согоруваме со пешачење и како да го направиме патувањето до градот поефикасно.

Како да се направи одењето ефективно?
Со помош на 10.000 чекори дневно можете да ја одржите физичката форма и нормалната тежина – во просек согорува 300-400 калории. Ако го зголемите бројот на чекори и оптоварувањето, ефектот ќе биде уште поголем. Ова е добра причина да се принудите да излегувате почесто и да истражувате нови места. Само однапред размислете за рутата каде што можете безбедно да се движите без превоз. Каде да се започне?

Започнете со тивка прошетка, активно работејќи со рацете. Тука мускулите на грбот и рамениот појас се вклучени во работата. Покрај тоа, при одење, целото тело работи. Мускулите на нозете преземаат тежок товар, како што се задниот и предниот дел на бутот, глутеалните, мускулите на телето.Со такво одење можете да консумирате приближно 150-200 kcal/h.

Потоа постепено зголемувајте го темпото на одење, но не преминувајте на трчање. Овде потрошувачката на енергија се зголемува на околу 300 kcal / h. Срцевиот ритам не треба да се зголемува многу. Вашиот стандард е способноста да зборувате без здив, мирно, без задржување на здивот. Со средно темпо, опсегот на движења се зголемува. Поради ова, оптоварувањето на мускулите исто така се зголемува, срцето активно пумпа крв, што значи дека повеќе кислород влегува во телото. По неколку километри, забавете додека дишењето не ви биде целосно обновено и физичката активност не се чувствува добро.

За повеќе оптоварување на мускулите на нозете, зајакнување на зглобовите на колената, затегнување на глутеалните мускули, тренирање на мускулите на потколеницата, а исто така и зајакнување на стапалото, најдете скала или лизгање. По неколку искачувања ќе ги почувствувате нозете тешки од напливот на крв. Кога кревате, не заборавајте да работите активно со рацете – свиткајте го лактот како кога трчате и навалете го телото малку напред. Ова е неопходно за да се избегне истегнување на мускулите на грбот. Со помош на такви лифтови можете да согорите околу 500-600 kcal / h. Ако ја пресметате вкупната количина на потрошени калории за ваква прошетка, ќе чини околу 1000.

Што друго да направите во градот за да изгубите тежина?
Одете на слајдот
Ова не само што е интересно, туку и ефикасно во однос на слабеењето. Ќе можете да согорите приближно 200-280 kcal/h. Овде има оптоварување не само на мускулите на нозете, туку и на печатот, грбот и рамениот појас. Исто така, за време на зимската забава, вестибуларниот апарат и стабилизирачките мускули функционираат совршено.

Одете на лизгалиштето секој викенд и тренирајте барем еден час, можеби дури и два. Одбијте да изнајмите лизгалки и тогаш вашата сопствена опрема ќе стане дополнителен товар. Колку можете да изгубите ќе зависи од телесната тежина – лице со просечна тежина ќе троши околу 300-500 калории по тренинг на лизгачот.

Играјте снежни топки
Ефективен и забавен тренинг – битка со снежни топки – тука треба да трчате, избегнувате и се наведнувате. Добивате цел сет на вежби и целосно полнење. За половина час зимска забава можете да потрошите околу 150 калории и да добиете набој за позитивни емоции.

Ајде да направиме снешко
Друг начин активно да се троши време е да се прават големи снешко, да се направат снежни тврдини. Снешкото мора да биде голем – најмалку еден метар во дијаметар. Во овој случај ќе ги користиме и рацете и нозете. Колку е поголема топката, толку повеќе напор ќе биде потребен за да се турка напред. Рамениот појас, мускулите на јадрото, квадрицепсите и мускулите на потколеницата ќе бидат поврзани. Покрај тоа, за половина час ќе согорите околу 150 калории.

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

The project is co-funded by EU through the Interreg-IPA CBC Republic of Bulgaria – Republic of North Macedonia Programme.
Този проект е съфинансиран от Европейския съюз чрез Interreg – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.
Овој проект е кофинансиран од Европската Унија преку Interreg- ИПА Програмата за прекугранична соработка меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија.