От 3 до 7 ноември се очаква да продължи петдневния уъркшоп, организиран от Фондация „Профилактика за здраве“ от Благоевград и Центърът за развитие на Трети Североизточен планов регион в Република Северна Македония. Инициативата е част от проект с наименование “Младежите от България и Македония заедно за туризъм като здравна профилактика“ с референтен номер № CB006.2.23.116 по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-Северна Македония.

В уъркшопа ще вземат участие деца на възраст от 7 до 19 години, които ще се запознаят с важни подробности за туризма, здравната превенция и възможностите, предоставяни от богатите и разнообразни ресурси, които трансграничният регион предлага в областта на спа и уелнес. 

След запознаване с целите на проекта се предвижда викторина, целяща запознаване на присъстващите с характеристиките на природните и географски фактори на Североизточния планов регион (СИПР) и Област Благоевград. 

В края на уъркшопа се предвижда и практическа част, свързана с разработване и подготовка на туристически маршрути, насочени към превенция на здравето, развитие на здравния, спа и уелнес и спортен туризъм за целевите региони на двете държави.

Проектът има за цел развитие на туристическите капацитети в двата региона за превенция на здравето и сътрудничеството на младежи от двете страни на границата. Досега с проектни дейности се изгражда фитнес зона на открито и мини голф терен в кейот на Крива Река в Крива Паланка, а в Благоевград е учреден Център на Мрежа за здраве и туризъм, което ще предостави безплатни здравни услуги за младежи и лица, които могат да посетят общините в региона.

TAGS:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

The project is co-funded by EU through the Interreg-IPA CBC Republic of Bulgaria – Republic of North Macedonia Programme.
Този проект е съфинансиран от Европейския съюз чрез Interreg – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.
Овој проект е кофинансиран од Европската Унија преку Interreg- ИПА Програмата за прекугранична соработка меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија.